Izdvajamo
Zlatiborka u Beogradu - Lazanje I - recepti (foto: Dunja Filipović)
Zlatiborka u Beogradu - Lazanje I - recepti (foto: Dunja Filipović)

Lazanje I

Ovo italijansko jelo može da se pravi sa više različitih filova. Za sada, recept za „Lazanje I“. Pravim ih sa kupovnom testeninom.

Priznajem, nikad nisam napravila kore za lazanje. Što bih, kad su Barilla kore super! (Ovo nije plaćena reklama!)

Osim kora, biće vam potrebno i ovo:

  • oko 300 g mlevenog mesa, mešanog;
  • oko pola litra soka od paradajza (domaćeg, ako imate);
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine;
  • puter (oko 60-70 g);
  • brašno (3 pune kašike);
  • mleko (oko pola litre);
  • muskatni oraščić, bosiljak, origano, majoran, beli biber, vegeta, so.

Crveni fil sa paradajzom i mesom

Zlatiborka u Beogradu - Lazanje I - recepti (foto: Dunja Filipović)

Sitno iseckajte crni luk i pržite ga na umerenoj temperaturi, dok ne postane staklast. Zatim dodajte meso i propržite još 3-4 minuta. Dodajte bosiljak, origano, majoran, beli biber i vegetu, po ukusu.

Sa začinskim travama prosto ne možete preterati – čak i ako vam se učini da ste stavili mnogo, verujte – biće super. Dobro promešajte i ostavite još minut da se prži. Zatim zalijte sokom od paradajza, poklopite i pustite da se ukrčka.

Beli fil – bešamel sos

Zlatiborka u Beogradu - Lazanje I - recepti (foto: Dunja Filipović)

Za dobar bešamel je najvažnije konstantno ga, tokom pripreme, mutiti ručnom mutilicom. Količina sastojaka je ono na šta uvek možete uticati tokom pripreme, ali ako ne mutite bešamel konstantno, napraviće se grudvice.

Kako da ga pripremite a da bude dobar?

Puter istopite na umerenoj temperaturi, pa dodajte brašno. Dobro izmutite dok se brašno prži na puteru. Ne smete dopustiti da brašno porumeni, nikako! Počnite sa dodavanjem mleka, postepeno, malo po malo, konstantno muteći sos mutilicom.

Dodajte beli biber, muskatni oraščić i so. Gotov sos treba da bude nešto ređi od pudinga. Otprilike će vam biti potrebno oko pola litre mleka, ali ako vam se učini da je sos pregust, slobodno dodajte još mleka i malo ukuvajte. Nemojte se plašiti da će sos biti redak – koristite suve kore za lazanju i potrebno je da ih sos dobro natopi.

A sad – finale. Lazanje I, slaganje kora i filova

Zlatiborka u Beogradu - Lazanje I - recepti (foto: Dunja Filipović)

Količine koje sam navela dovoljne su za dve posude za pečenje lazanja (one male, veličine baš kao kore za lazanju). Za njih potrošim 2×6 kora i sav fil koji sam pripremila.

Na dno posude stavite jednu koru i dobro je zalijte crvenim filom (sos od paradajza). Zatim stavite beli fil (bešamel sos), pa tako tri puta, crveno-belo.

Poslednju koru zalijte bešamelom i pospite rendanim parmezanom.

Pecite na 200 stepeni, oko pola sata.

Šta da vam kažem… Pijte uz lazanje I pivo, vino, gazirani sok, jorurt… Kako god okrenete, uživaćete.

(danubeogradu.rs / sve fotografije: Dunja Filipović)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.