Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Američke palačinke i palačinke na još nekoliko načina
Recepti: palačinke (foto: Pixabay)
Za lepši dan u Beogradu: palačinke (foto: Pixabay)

Američke palačinke i palačinke na još nekoliko načina

Palačinke su omiljena poslastica svih generacija. Mogu da budu slane i slatke. U poslednje vreme, kod nas su sve popularnije i američke palačinke.

Da počnemo od osnovnog. Za palačinke su nam potrebni sledeći sastojci:

  • 300 gr brašna,
  • 3 jajeta,
  • pola litre mleka (ili po 250 dl mleka i kisele vode),
  • 2 kašike ulja,
  • 2 kašike šećera,
  • malo soli.

To je smesa za najjednostavniji recept.

Recepti: palačinke (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Brašno se sipa u veću posudu (vanglu), dodaju se jaja, pa se sve promeša. Dok mešate dodajte mleko (i/li kiselu vodu), šećer, malo soli. Na kraju bi trebalo da dobijete ne previše tekuće testo.

U tiganju zagrejte vrlo malo ulja, testo sipajte kutlačom u tiganj i tiganj okrećite da se testo ravnomerno razlije po dnu. Kada se donja strana malo zarumeni, palačinku obrnite i pustite da porumeni i druga strana. Gotove palačinke stavite na prethodno ugrejanu plitku činiju ili plitki tanjir.

Izvorno, palačinke su se služile samo zašećerene, a kasnije i sa kompotom ili kašom od jabuka. Možete da ih filujete džemom, tečnom čokoladom, čokoladnim kremom, mlevenim orasima…

Palačinke možete da poslužite i sa…

  • cimetom – pospite ih šećerom, cimetom i pokapajte malo soka od limuna;
  • ulupanom pavlakom – preklopite palačinku na četiri dela, stavite je na manji plitki tanjir i u sredinu stavite malo ulupane pavlake;
  • pečurkama – testo pomešajte sa sitno sečenim i pirjanjenim pečurkama i ispržite;
  • mesom – testo pomešajte sa mlevenim mesom, sitno sečenom kobasicom po izboru ili šunkom i ispržite;
  • mirisnim začinskim biljem – pomešajte sa testom dve, tri kašike naseckanog začina (peršun, vlašac, matičnjak…);
  • sirom – kada razlijete kutlaču testa u tiganju, onda pospite izrendan sir i ispržite (drugu stranu ne posipajte);
  • voćem – testo pomešajte sa trešnjama bez koštica ili komadićima jabuke, ispecite, pa dodajte malo šećera i cimeta…
Recepti: palačinke (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Palačinke – zapečene

Potrebni sastojci:

  • 4 palačinke,
  • 200 gr seckanog mesa,
  • 1 bajata zemička,
  • 2 kašike peršuna,
  • 1 kašika mleka,
  • 1 jaje,
  • malo soli,
  • muskatni oraščić,
  • 1/4 l sosa po izboru (bešamel, holandski…).

Od naseckanog mesa, namočene i oceđene zemičke, peršuna, mleka, jajeta dobićete ne previše tvrdo testo od mesa. Njime premažite već ispečene palačinke, uvijete ih i nasečete na trake od oko 2 cm širine.

Vatrostalnu činiju podmažite uljem ili mašću, stavite nasečene palačinke, prelijte ih sosom i zapecite u prethodno ugrejanoj rerni na srednjoj temperaturi petnaestak minuta. Kad su gotove možete da ih pospete izrendanim kačkavaljom.

Američke palačinke

Recepti: Američke palačinke (foto: Nenad Mandić)
Foto: N. Mandić

Testo za američke palačinke je gušće i prave se prilično male. Za palačinke za desetak osoba od sastojaka je potrebno sledeće:

  • 500 gr brašna,
  • 40 gr šećera,
  • 5 gr soli,
  • 5 gr praška za pecivo,
  • 4 jajeta,
  • mleko pomešano sa kiselom pavlakom (2:1).

Pomešajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo u vangli. Dodajte razmućena jaja i onoliko mešavine mleka i pavlake koliko je potrebno da se dobije testo nešto gušće nego za obične palačinke. Ostavite da odstoji pola sata i onda pecite u manjem tiganju. Amerikanci ih peku na debeloj, dobro zagrejanoj metalnoj ploči zagrejanoj salom, a prevrću ih sa specijalnom lopaticom (cake-turner). Možete da ih služite sa svim i svačim, ali mnogo su dobre sa javorovim sirupom!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.