Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Saveti za spremanje hrane
Za lepši dan: Saveti za spremanje hrane (foto: Pixabay)
Za lepši dan: Saveti za spremanje hrane (foto: Pixabay)

Saveti za spremanje hrane

Saveti nikada nisu naodmet. Ako pročitate nešto što znate, eto – podsetili ste se, a ako ne znate – još bolje! Pa, da li znate baš sve o spremanju hrane?

Šta tačno treba raditi u kuhinji i trpezariji? Evo nekoliko saveta zbrda-zdola…

Predjelo-saveti

Za lepši dan: Saveti za spremanje hrane (foto: Pixabay)

Treba poslužiti kao predjelo za ručak neke „specijalitete“ kao što su pršuta i kobasica, kajmak ili sir ukrašen rotkvicama, maslinkama ili papričicama. Potrebno je da predjelo zadovolji i oko, a ne samo ukus, pa je poželjna dekoracija činija, ovala ili tanjira.

Neka predjelo ne bude uvek isto: predlažemo suve šljive pečene u pančeti, sardine u testu, profiterolice nadeve sirom…

Mast-saveti

Za lepši dan: Saveti za spremanje hrane (foto: Pixabay)

Kad za neko jelo morate da zagrejete mast, zagrejte je u dubljem sudu, jer bolje održava toplotu, a zagrejana mast (ili ulje) manje će da prska.

Kad je jelo prženo na masti ili ulju gotovo, vadite ga rupičastom kašikom ili lopaticom i stavljajte na činiju preko salvete ili ubrusa jer će upiti preostalu masnoću.

Sir-saveti

Za lepši dan: Saveti za spremanje hrane (foto: Pixabay)

Ako želite da pohujete sir, on ne sme da bude suviše star, a među najlakšima za pohovanje je ementaler. Obavezno pohujte deblje režnjeve.

Ako je sir jako tvrd i osušen, potopite ga u mleko na nekoliko minuta, pa tek posle kraćeg sušenja nastavite sa paniranjem. Pohovani kačkavalj još je bolji ako ga pospete sa iseckanim svežim peršunom.

Supa-saveti

Za lepši dan: Saveti za spremanje hrane (foto: Pixabay)

Supa bi trebalo da bude bistrija i nemasnija ako je glavno jelo izdašno i zasićujuće, jer supa je tu da mirisom i ukusom podstakne apetit za naredno jelo. Ukus supe (ili čorbe) pojačava se dodavanjem pavlake za kuvanje ili nastrugan sir (kačkavalj, parmezan ili grijer).

Ukus i jačina supe zavise od količine mesa. Kilogram mesa je dovoljan za četiri do pet litara obične supe. Kad je gotova supa bi trebalo da bude boje ćilibara i bez masnoće na površini.

Na jedan litar supe idealno dođe 10 grama soli ili jedna ravna kašičica, 100 grama zeleni i povrća, jedno zrno bibera i jedan iseckan peršunov list (neposredno pre služenja).

Ako se u supu zakuvava neko testo, griz ili pirinač, savet je da to kuvate posebno da se supa ne bi zamutila i oslabila.

Povrće-saveti

Za lepši dan: Saveti za spremanje hrane (foto: Pixabay)

Da bi se sačuvali hranljivi sastojci, povrće nemojte prati sečeno, a nemojte ga ostaviti dugo u vodi. Izbegavajte guste zaprške, presoljavanje i dugotrajno kuvanje. Ne ostavljajte povrće satima da se kuva, već ga sklonite i ohladite, pa kad zatreba, ponovo ga podgrejte.

Da pasulj ne bi izgoreo tokom kuvanja, natrljajte dno lonca kožuricom od slanine.

Ako pravite salatu od mešanog povrća, služite je samo uz toplo ili hladno pečenje i to u staklenim činijama.

(danubeogradu.rs; sve fotografije: Pixabay)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.