Paprike sa bešamel sosom su veoma ukusne, mogu da se spremaju i sa piletinom i drugim povrćem, mlevenim mesom ili šampinjonima.
Za osnovni recept bez dodatka mesa ili pečurki potrebno je (za šest osoba):
- 12 babura,
- 2 šolje bešamel sosa,
- 75 gr struganog kačkavalja,
- četvrt kašičice šafrana u prahu,
- 1 kašika putera,
- 3 kašike prezli.
Paprike sa bešamel sosom spremaju se ovako…
Paprike (babure) ispecite, oljuštite i očistite od semenki. Napravite bešamel sos i pomešajte ga sa kačkavaljom i šafranom. U vatrostalnu činiju sipajte jednu šolju bešamela ravnomerno, poređajte preko paprike, pa ih prelijte preostalim bešamelom i rastopljenim puterom; pospite sve to prezlama.
Stavite u rernu zagrejanu na 225 stepeni i pecite dok se prezle ne zapeku. Služite dok je toplo.
A bešamel sos se priprema ovako…
Rastopite 40 grama putera na tihoj vatri, dodajte 40 grama brašna i mešajte minut, dva. Sipajte polako 5 dl mleka i sve vreme mešajte žicom na tihoj vatri. Posolite, pobiberite i kuvajte još petnaestak minuta uz češće mešanje. Po želji, dodajte jednu kašičicu soka od limuna, poklopite i neko vreme držite sos na toplom mestu.
(danubeogradu.rs)