Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Paprike sa bešamel sosom
Recepti: Paprike sa bešamel sosom (foto: Pixabay)
Recepti: Paprike sa bešamel sosom (foto: Pixabay)

Paprike sa bešamel sosom

Paprike sa bešamel sosom su veoma ukusne, mogu da se spremaju i sa piletinom i drugim povrćem, mlevenim mesom ili šampinjonima.

Za osnovni recept bez dodatka mesa ili pečurki potrebno je (za šest osoba):

  • 12 babura,
  • 2 šolje bešamel sosa,
  • 75 gr struganog kačkavalja,
  • četvrt kašičice šafrana u prahu,
  • 1 kašika putera,
  • 3 kašike prezli.

Paprike sa bešamel sosom spremaju se ovako…

Paprike (babure) ispecite, oljuštite i očistite od semenki. Napravite bešamel sos i pomešajte ga sa kačkavaljom i šafranom. U vatrostalnu činiju sipajte jednu šolju bešamela ravnomerno, poređajte preko paprike, pa ih prelijte preostalim bešamelom i rastopljenim puterom; pospite sve to prezlama.

Stavite u rernu zagrejanu na 225 stepeni i pecite dok se prezle ne zapeku. Služite dok je toplo.

A bešamel sos se priprema ovako…

Rastopite 40 grama putera na tihoj vatri, dodajte 40 grama brašna i mešajte minut, dva. Sipajte polako 5 dl mleka i sve vreme mešajte žicom na tihoj vatri. Posolite, pobiberite i kuvajte još petnaestak minuta uz češće mešanje. Po želji, dodajte jednu kašičicu soka od limuna, poklopite i neko vreme držite sos na toplom mestu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.