Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Lisnata pogača
Zlatiborka u Beogradu - recepti: Lisnata pogača (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)
Zlatiborka u Beogradu - recepti: Lisnata pogača (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)

Lisnata pogača

Želite nešto što je hleb, a nije običan hleb, a ukusan je i izgleda bogato? Imam rešenje, a to je: lisnata pogača… Evo kako i šta ćete „umesiti“…

Lisnata pogača – sastojci

  • 1 kg belog brašna, po mogućstvu tip 400 (ma, šta ja tu sad izmišljam? Brašna nigde, a ja još navodim tip! Svašta. Može i 500…);
  • oko 2 šolje mleka;
  • kvasac;
  • prašak za pecivo;
  • 3 jajeta;
  • 1 margarin (onaj obični, za kolače);
  • so (po ukusu);
  • šećer (1 kašičica);
  • ulje (1 kašika).

Lisnata pogača – umetnički rad

Umesite testo od svih navedenih sastojaka, osim margarina.

U duboku posudu stavite sastojke ovim redom: brašno, so, šećer, prašak za pecivo, ulje i kvasac dobro izmešajte, dodajte tri jajeta i kašiku ulja, a onda uspite jednu šolju toplog mleka i počnite da mesite testo, rukom, razume se.

Lagano dodajte i ostatak mleka, malo po malo, tako da testo bude tvrdo, ali ne preterano, već da može da se mesi bez teškoća…

Testo treba dugo mesiti, da smeša postane sasvim ujednačena. Kad se odvaja od prstiju, spremno je da se pusti da narasta…

Čim testo naraste, istresite ga na dasku ili sto koji ste posuli brašnom, pa razvucite rukama, ili oklagijom, na debljinu od oko 1 cm. Premažite tankim slojem margarina. Ako ste margarin prethodno dobro ohladili, možete ga i narendati preko testa, lakše je.

Zlatiborka u Beogradu - recepti: Lisnata pogača (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)

Onda testo savijte sa sve četiri strane, pustite da se odmori desetak minuta, pa ponovite postupak razvlačenja i premazivanja.

Radite ovo sve dok ne potrošite sav margarin. Što više puta premesite testo, to će pogača biti rastresitija i lepša.

Kad ste i poslednji put premesili testo, napravite okrugao oblik, kao lepinju, u veličini nešto manjoj od veličine tepsije u kojoj ćete peči pogaču.

 

E, sad ide onaj umetnički deo posla…

Osim što treba da bude ukusna, hrana treba i da izgleda dobro, da bi sva naša čula bila zadovoljena. Zasecite testo na nekoliko mesta, kao na slici ispod.

Zlatiborka u Beogradu - recepti: Lisnata pogača (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)

Zatim, svaki deo trouglastog oblika svrdlasto uvijte nekoliko puta.

Zlatiborka u Beogradu - recepti: Lisnata pogača (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)

Ostavite testo da odstoji još nekoliko minuta, a onda ga stavite u rernu, prethodno zagrejanu na oko 200 stepeni. Pecite dok ne porumeni, a kad izvadite pogaču, pokrijte je jednom vlažnom krpom, pa onda jednom suvom.

Pogača je najbolja kad je vruća. Ono što ne pojedete odmah posle pečenja, ugrejte u mikrotalasnoj pećnici pred služenje – biće kao nova.

Zlatiborka u Beogradu - recepti: Lisnata pogača (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)

Pogača je dobra u kombinaciji sa čim god hoćete, a najbolja sa kajmakom i pršutom sa Zlatibora, nekim lepim vinom (ne sa Zlatibora… otud je rakija šljivovica, ne vino).

Uživajte!

(danubeogradu.rs; sve fotografije: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)

Uređuje: Dunja Filipović