Izdvajamo
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Pita sa raštanom
Recepti: pita sa raštanom (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)
Recepti: pita sa raštanom (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)

Pita sa raštanom

Jede nam se pita sa raštanom. Neko pita – kakav sad raštan? Šta je to? Raštan je vrsta kupusastog povrća koje se kod nas gaji kao zimsko povrće.

Raštan ne pravi glavicu kao kupus i listovi su tamno zelene boje, ne svetli kao listovi kupusa. Kod nas se ne gaji tako često, a u primorju je prisutan u skoro svakoj bašti.

Gotova pita izgleda isto kao zeljanica, na sličan način se i sprema, ali je ukus različit. Možete je spremati posnu i mrsnu.

Evo šta će vam biti potrebno za posnu varijantu:

  • 10 kora debeljuca,
  • 5 veza raštana (tako je, kupuje se u vezama od nekoliko listova),
  • 1 veza mladog crnog luka ili jedan veći praziluk,
  • biber (šareni, beli, crni… sveže izmrvljen u avanu),
  • ulje.

Mrsna pita sadrži još 3 jajeta i 3 kašike kisele pavlake.

Pita od raštana – spremanje

Recepti: pita sa raštanom (foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs)
Foto: Dunja Filipović za danubeogradu.rs

Sitno iseckati mladi luk i propržiti ga na ulju (masti). Zatim dodati sitno isečen raštan i odmah posoliti i pobiberiti (koliko god bibera da stavim čini mi se da sam mogla još… ovaj raštan baš nekako voli biber). Propržiti sve desetak minuta, pa skinuti sa ringle.

Ovo je gotova verzija posnog ’fila’ za pitu.

Ako pravite mrsnu, dodajte jaja i pavlaku i izmešajte.

Smesu nanositi na po dve kore, rolovati i ređati u podmazan pleh za pečenje.

Istopite i dobro zagrejte kašiku ulja (posna pita) ili masti (mrsna), pa prelijte pitu u plehu. Zapamtite – mora da zacvrči!

Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni.

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.